Official web site of
City Bijeljina

ОТВОРЕН 21. „ИНТЕРАГРО“


 
Данас је у Бијељини отворен 21. сајам пољопривреде, лова и риболова „Интерагро“ на 2,5 хиљаде метара квадратних унутрашњег и 4,5 хиљаде квадрата вањског изложбеног простора. Учешће на сајму узео је 151 излагач, а посјетиоци ће, уз улазницу симболичне цијене, имати прилику да учествују у наградној игри, са бројним наградама у укупној вриједности око тридесет хиљада конвертибилних марака.
 
По шести пут је на сајму присутна и Привредна комора Војводине, заједно са Институтом за ратарство, Удружењем воћара „Панониа фрут“, Пољопривредним факултетом, покрајинским фондовима за развој, гаранцијским фондовима и другим партнерима ПКВ, а Предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, рекао је да је партнерство представника Србије и Републике Српске заправо пријатељство ојачано заједничким интересима обје стране.
 
У име градоначелника Бијељине на свечаном отварању се обратио Сретен Вучковић из градског Одјељења за привреду који је подсјетио да је локална управа традиционални покровитељ Сајма „Интерагро“.
- Подршком сајамским манифестацијама директно подржавамо развој пољпоривреде, а ове године смо посебно поносни што, поред редовних годишњих буџетских издвајања за унапређење аграра, први пут спроводимо програм суфинансирања куповине кућа на селу за младе брачне парове, по чему смо први у Српској. Радимо то јер смо свјесни да је пријеко неопходно да успоримо негативне деографске трендове и да омогућимо да се млади људи врате животу на селу - поручио је Вучковић.
Он је подсјетио и на бројне проблеме пољопривредника у овој години, изазване дугим кишним периодом на почетку сезоне и ширењем афричке куге свиња.
- Сви заједно, укључујући надлежна министарства, локалне управе и научне установе, у сарадњи са самим пољопривредницима, морамо наћи начин и осмислити стратешки приступ очувању нашег села, заштити малих и средњих газдинстава, а у наредној години један од главних задатака мора бити опоравак свињогојства и подршка узгајивачима свиња. Семберија је синоним за пољопривреду и производњу хране, а наши пољопривредници су људи који живе за ораницу и стварају квалитетне пољопривредне производе. Зато су сви који су дошли на овај сајам на правом мјесту да остваре контакте, умреже се, договоре сарадњу или размијене искуства - поручио је Вучковић.

​У три дана трајања Сајма „Интерагро“, посјетиоце очекује и неколико стручних предавања и савјетовања, као и специјални сајамски попусти за бројне изложене експонате.