Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Privreda

Privredni kapaciteti
 
Grad Bijeljina je druga lokalna zajednica po stepenu razvijenosti u Republici Srpskoj i u njenoj ekonomiji zastupljena su sva četiri sektora privrede:
 
1. Primarni sektor - poljoprivreda, šumarstvo, lov i robolov:
 
Povoljan prirodni položaj na obodu Panonske nizije i skoro potpuno ravničarski teren su omogućili razvoj poljoprivrede, pa je preovlađujući dio privrede zasnovan na poljoprivrednoj proizvodnji, a Semberija se smatra žitnicom Republike Srpske i BiH. Najzastupljenije poljoprivredne kulture su žitarice sa 80% (pšenica, kukuruz, ječam), povrće sa 8% (kupus, po kojem je Semberija poznata širom nekadašnje Jugoslavije, lubenica, krastavac, paprika, paradajz...), industrijsko i krmno bilje 12% (šećerna repa, duvan, lucerka...).
 
Semberski poljoprivrednici se sve više okreću proizvodnji povrća u zaštićenim prostorima, a veliki, za sada neiskorišteni, potencijal za zagrijavanje plastenika i staklenika su podzemne geotermalne vode. Gradska uprava podstiče razvoj proizvodnje zdrave hrane, s obzirom na očuvanu životnu sredinu nezagađenu teškom industrijom ili genetski-modifikovanim organizmima. U novije vrijeme se intenzivno razvija i stočarska proizvodnja, uglavnom svinjarstvo i govedarstvo.
 
2. Sekundarni sektor - industrija, rudarstvo, građevinarstvo i proizvodno zanatstvo:
 
Industrijski sektor u Gradu Bijeljina čine pogoni nekoliko vrsta.
 
U preradi poljoprivrednih proizvoda prednjači kompanija – Prehrambena industrija „Sava-Semberija“ (prerada i konzerviranje voća i povrća) kao i „Spektar-drink“ i „Tanasić“ (prerada i konzerviranje voća i povrća). Brojna mala i srednja preduzeća se bave proizvodnjom pekarskih proizvoda - „Bodaksko“, pekara „Lazić“, kao i proizvodnjom kolača - poslastičarnice „San Marko“ i „Mocart“...
 
Najveće kompanije u oblasti mesne industrije su „ZP komerc“ i “Globus”, a preradom mlijeka se bavi mljekara „Dule“.
 
U Semberiji posluje i nekoliko proizvođača stočne hrane koji su dostigli najviše standarde u ovoj oblasti. Među njima se izdvajaju „Savić kompani“, „Rakić komerc”, „Intergaj“ i „Kiko”. Kompanija „Agro BN“ je jedini proizvođač sredstava za zaštitu bilja u Republici Srpskoj i BiH, a u sastavu ove kompanije radi i Poljoprivredni zavod u Bijeljini koji je jedan od najopremljenijih zavoda ove vrste u Republici Srpskoj.
 
U metalskoj industriji zastupljena je proizvodnja i servis opreme u avio-industriji (Vazduhoplovni zavod „Orao“) i proizvodnja rezervnih dijelova za automobile („PASS“).
 
Proizvodnjom građevinskog materijala bavi se bijeljinska industrija građevinskog materijala „Drina“.
 
Najveći pogoni u drvnoj industriji u proizvodnji namještaja, stolarije, panel ploča i poluproizvoda od drveta su „Mega drvo“  i „Eurotimber“.
 
Građevinarstvom se bave „Trifunčević“, „Buk promet“, „Intergaj“, „Brodac promet“, „Graditelj“, „Perić“, „Rankom inženjering“, „Nekoms projekt“, „Rimaks invest“...
 
3. Tercijarni sektor - saobraćaj i telekomunikacije, trgovina, turizam, ugostiteljstvo, zanatstvo, bankarstvo i komunalna privreda:
 
Geostrateški položaj Bijeljine i Semberije omogućava brz razvoj djelatnosti u ovom sektoru.
 
Grad Bijeljina, sa oko 115.000 stanovnika je privukla najveće regionalne trgovinske lance koji su otvorili odlično snabdjevene megamarkete („Tropik“, „FIS“, „Robot“, „Bingo“, a najveći lokalni lanac supermarketa je „Bost“...). Takođe, u ponudi je i roba brojnih svjetskih i domaćih brendova čiji proizvođači imaju svoja predstavništva ili distributere u Bijeljini. Pored konkurentnosti koja domaćim kupcima omogućava kupovinu robe po nižim cijenama u odnosu na druge sredine u Republici Srpskoj i BiH, mogućnost umanjenja cijene robe za iznos poreza na dodatu vrijednost (PDV) čini kupovinu u Bijeljini izuzetno povoljnom za kupce iz okolnih zemalja od kojih su najbrojniji državljani Srbije.
 
Agrotržni centar „Knez Ivo od Semberije“ je izrastao u jednu od najvećih kvantaških pijaca za poljoprivredne proizvode u sjeveroistočnoj Republici Srpskoj i BiH, a na ovom prostoru su smještena sjedišta brojnih preduzeća i predstavništava. Agrotržni centar je i mjesto održavanja sajmova, od kojih je Poljoprivredni sajam u septembru postao stalan.
 
Položaj na obalama dvije rijeke, banjski potencijal, brojni vjerski objekti, velika ulaganja u razvoj etno-turizma, kulturna i zabavna dešavanja... učinili su da turizam postane jedan od nosilaca ekonomskog razvoja Grada. O turističkim potencijalima Grada Bijeljina više podataka se nalazi na internet-stranici Turističke organizacije Bijeljina.