Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Projekat "Coton" - Program "Prilika plus"

Donator: Švajcarska razvojna agencija
Implementator: Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije

Vrijednost Projekta: 367.962,25 BAM
Donacija: 309.002,25 BAM
Grad Bijeljina: 58.960,00 BAM

Vrijednost Projekta- frizeri: 31.380,00 BAM
Donacija: 29.130,00 BAM
Grad Bijeljina: 2.250,00 BAM
 
Realizovana je jedna radionica za mentore iz preduzeća koji će pratiti učenike na praktičnoj nastavi u preduzeću.
Formirani su timovi i održano 9 radionica za definisanje ishoda učenja u skladu sa potrebama privrede i dopunu NPP za praktičnu nastavu za mentore iz preduzeća i profesore praktične nastave.
Projektne aktivnosti su bazirane na strateškom opredeljenju Grada da radi na unapređenju poslovnog okruženja (strateški cilj 1), u skladu sa ciljevima održivog razvoja: 4 (kvalitetno obrazovanje), 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast), 9 (industrija, inovacije i infrastruktura), 10 (smanjenje nejednakosti), 11 (održivi gradovi i zajednice) i 17 (partnerstvom do ciljeva).

Pripremljena 4 projektna prijedloga za unapređenje praktične nastave u 4 SSŠ na području Grada Bijeljina i savremeno je opremljeno 5 kabineta za praktičnu nastavu deficitarnih zanimanja u tri SSŠ.

Zajedničkim angažmanom partnera na projektu uvedena 2 nova, deficitarna zanimanja “obrađivač drveta – stolar” u Tehničku školu “M. Pupin” i “frizer” u “Poljoprivrednu i Medicinsku školu” – u skladu sa potrebama privrede.
 

U cilju promocije i podizanja svijesti o značaju stručnog obrazovanja organizovani su okrugli stolovi sa privrednicima i predstavnicima škola, kao i sastanci sa roditeljima učenika 9. razreda osnovnih škola na području Bijeljine.