Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Škole stranih jezika u doba epidemije – onlajn nastava zahtjevnija, ali ima i prednosti


         
​Novi virus korona za kratko vrijeme je promijenio način svakodnevnog funkcionisanja i razmišljanja miliona ljudi. Pored toga što je prouzrokovala teške posljedice po ekonomiju, pandemija je primorala poslodavce da se prilagode poslovanju na internet platformama i da donedavnu bliskost sa saradnicima zamijene virtuelnim susretima.
Neki su, posebno mlađe generacije, objeručke prihvatili novi način komuniciranja, drugi se nisu tako brzo snašli u razmjeni podataka „u oblacima“, dok smo u slučaju obrazovnog sistema bili svjedoci brze transformacije učioničkog modela u predavanja nastavnika putem televizijskih prijemnika.
Vlasnica škole stranih jezika „Anglija“ (Anglia) Verica Amidžić kaže da je i ova privatna obrazovna ustanova morala radikalno da promijeni način rada.
- Oformili smo potpuno novu „Onlajn Angliju“. Da mi je neko rekao pre dva meseca da ćemo tako raditi, ja bih mu „merila temperaturu“. Bili su to neverica i šok, ali brzo smo shvatili da moramo da pozovemo naše polaznike, obavestimo ih da je nastava obustavljena i da ćemo početi onlajn nastavu. Nastavnici su već bili digitalno veoma pismeni, pa smo od 1. aprila prešli na rad sa grupama putem interneta, učionice smo „preneli“ u kuće nastavnika i polaznika, a takav način rada je za sada najsigurniji i jedini koji je moguć – navela je Amidžićeva.
Ona ističe da je onlajn nastava tehnički zahtjevnija, ali da je donijela i neke prednosti – kašnjenje na nastavu svedeno je na minimum, a polaznici su koncentrisaniji, jer se od njih zahtijeva neprekidno praćenje i uključenost u diskusiju.
- Sadržaj časa se mora prilagoditi novom mediju, ali zadaci i ciljevi su nepromenjeni. Naravno da neki elementi iz klasične učionice nedostaju, kao što su prisnost, emotivna povezanost među decom, lična komunikacija, ali mi koristimo celokupni nastavni materijal i razne digitalne alate i aplikacije. Tehnologija nastavne planove može da učini atraktivnijim i interaktivnijim, što je najvažnije u učenju stranog jezika - naglasila je Amidžićeva.
Djeca su, prema njenim riječima, mnogo brže prihvatila novi vid nastave, nego stariji polaznici.
- Mlađi su oduševljeni, reaguju veoma brzo, jer internet je ipak njihov medij. Stariji su zadovoljni što mogu da nastave edukaciju, ali nedovoljno poznavanje tehnologije kod većine još uvek stvara nelagodu. Osim toga, deo tereta je pao i na roditelje koji treba da isprate da li njihova deca pohađaju ovakav vid nastave na pravi način i da li uspevaju da odgovore na sve zadatke – dodaje Amidžićeva.
Međutim, organizovanje novog načina komuniciranja nije jedina stvar o kojoj poslodavac u ovom slučaju mora da brine. Privatni sektor, kojem pripada i „Anglija“, mora da se bori da zadrži nastavni kadar i obezbijedi im redovne prihode.
- Mi nismo javni sektor i finansijski se ne možemo osloniti ni na koga. Nakon 25 godina postojanja i sprovođenja klasičnog tipa nastave, sada smo u poziciji da se borimo za opstanak poslovanja. Anglija, kao i druge privatne škole stranih jezika, živi isključivo od kurseva koje organizuje. Na onlajn nastavu, zbog različitih razloga, nisu uspeli da se priključe svi naši polaznici, a da ti razlozi ne bi bili finansijske prirode, i pored smanjenog obima posla, omogućili smo znatan popust i tako pokazali solidarnost zbog ove, za mnoge roditelje nezavidne situacije – kaže Amidžićeva.
Za kraj, dodaje da se i iz vanrednog stanja može izvući nešto dobro.
- Sve ovo što radimo je posao bez presedana i zato svima, pre svega, želim zdravlja, kako bismo uspeli u borbi protiv virusa. Često moramo ostati u domovima, ali to nas ne sprečava da ostanemo povezani i da stičemo nova znanja. Ako ni za šta drugo, situacija sa virusom korona i sva ograničenja koja su uvedena, mogu da posluže za savladavanje novih tehnologija, odnosno za digitalno opismenjavanje – zaključuje vlasnica „Anglije“.