Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

AD „Grad“ kao glavni partner semberskih poljoprivrednika


 
Semberija je sinonim za kvalitetne, plodne, obradive površine i vrijedne poljoprivredne proizvođače, a Kvantaška pijaca u Bijeljini je oduvijek bila centralno mjesto za plasman poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u semberskim selima.
Direktor AD „Grad“, u okviru kog posluje Kvantaška pijaca, Radenko Lukić potvrđuje dobro poznatu činjenicu, odnosno naviku ovdašnjih poljoprivrednika da im je pristup ovoj pijaci omogućen bez prekida – dakle, 24 sata dnevno. U periodu godine kada je prodaja u punom jeku (jul, avgust i septembar), trgovina se odvija, praktično, bez prestanka.
Rano povrće na tržište dospijeva krajem marta, pa se taj period uzima kao početak prodaje koja nastavlja da ubrzano raste sve do septembra. Kvantaška pijaca zauzima preko dva hektara površine, prostor odgovara standardima savremene pijace na otvorenom -  asfaltiran je , ograđen i noću osvijetljen. Sve navedeno daje mogućnost da se trgovina obavlja bez prekida, jer se mora imati u vidu činjenica da neki proizvodi moraju doći do kupaca što je moguće prije, s obzirom na to da im je rok trajanja izuzetno kratak. Iz tog razloga preduzeće „Grad“ nastoji da zadrži praksu da Kvantaška pijaca bude neprestano otvorena. Da bi se izbjeglo propadanje proizvoda koji nisu otporni na uticaje iz spoljašnje sredine, poljoprivrednicima je na raspolaganje stavljena i mogućnost zakupa u objektu sa 14 prodajnih mjesta čiji prostor odgovara takvoj vrsti proizvoda.
Druga asocijacija na sembersku ravnicu je stočarstvo. Na istom prostoru gdje se nalazi Kvantaška, smještena je i stočna pijaca, koja radi utorkom, tj. pazarnim danom u Bijeljini. Još jedan značajan objekat u blizini je i hala sa više od 150 malih radnji koje nude najrazličitiju robu.
A.D. „Grad“ nastoji da funkcioniše na uobičajen način uprkos problemima izazvanim virusom korona, odnosno da zdrži lidersku poziciju u pružanju usluga vezanih za prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Semberiji.
 
„Grad“ u vrijeme pandemije korona

Tokom vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona, „Grad“ se suočio i sa periodom u kojem je, postupajući na osnovu odluka Gradskog i Republičkog štaba, morao da zatvori neke dijelove Agrotržnog centra. Ipak, dobrom saradnjom sa Gradskom upravom i Vladom Republike Srpske, ovo preduzeće je uspjelo da se prilagodi novonastaloj situaciji i, istovremeno, odgovori potrebama poljoprivrednika da plasiraju svoje proizvode i izbjegnu njihovo propadanje. Takođe, vjerovatno će biti odloženo održavanje tradicionalnihjesenjih manifestacija – Pantelinskog vašara i Poljoprivrednog sajma.

Planovi preduzeća „Grad“

Lukić ističe da je „Grad“, posle perioda zabrane rada zbog korona virusa, uspio da zadrži radnike na radnim mjestima i isplati lična primanja za sve zaposlene. Završen je objekat na Kvantaškoj pijaci koji je, putem licitacije, izdat u zakup korisnicima tokom cijele godine. Izdato je 18 numerisanih polja na pijaci, tako da sada proizvođači imaju mogućnost da postave svoje pokretne kontejnere za prodaju robe.
Istovremeno, traje proces označavanja dodatnih 30 polja, jer je zainteresovanost prodavaca za takav prostor izuzetno velika. Postoji namjera izgradnje još jednog istorodnog objekta na platou Kvantaške pijace, za koji su sredstva obezbijeđena, ali se čeka okončanje pandemije. Projekat izgradnje velike hladnjače, u cilju deponovanja veće količine poljoprivrednih proizvoda, biće odložen za narednu godinu.
Na listi plnova ovog preduzeća je i izgradnja novog sistema grijanja i hlađenja u višenamjenskoj hali, koji bi doveo do smanjenja utroška energije, time će se stvoriti uslovi za znatne uštede.