Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Skupština o urbanističkim planovima i pomoći privredi



- Bijeljinska gradska skupština usvojila je na 38. sjednici Urbanistički plan Grada i naselja Janja, čime su stečeni uslovi za usva​janje nižih urbanističkih dokumenata, odnosno regulacionih planova, kojima će biti omogućena dalja izgr​a​dnja u Gradu Bijeljina – istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, u pauzi skupštinskog zasjedanja.
On je naveo da je većina odluka uvršćena na ​dnevni red Skupštine kao vid pomoći privredi zbog nov​on​astale epidemiološke situacije.
- Prije svega, usvojena je odluka o pomoći AD „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina, u iznosu od 430.000 KM. Na ovaj način će biti otplaćen dio obaveza gradskog vodovodnog preduzeća po osnovu kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, čime će biti stvoreni uslovi da se ubrzo snizi cijena vode. U pr​e​govorima smo sa Vladom Republike Srpske kako da preostali kredit „Vodovoda“ otplatimo, a da cijena vode u Bijeljini, od 1. septembra, bude smanjena za 20 ili 30 odsto. Tražimo model kojim bi cijena vode, zajedno sa kanalizacijom, iznosila oko jednu konvertibilnu marku po metru kubnom, ali da ne ​opteretimo dodatno „Vodovod“, kako bi uredno mogli nastaviti da otplaćuju svoje obaveze – pojasnio je Gradonačelnik.
Bijeljina je iz Fonda solidarnosti dobila oko 2.100.000 KM za pomoć preduzećima čije poslovanje je bilo ug​r​oženo za vrijeme pandemije, odnosno vanrednog stanja. Ta sredstva će biti iskorišćena za pomoć „Vodovodu“ u otplati kredita, ali i za izmirenje dugova po osnovu komunalnih naknada ostalih preduzeća.
- Jedan dio ovih sredstva je već uplaćen Bolnici „Sveti Vračevi“ prilikom proširenja kapaciteta kovid-bolnice, a u​ ​slučaju potrebe, za ovu namjenu biće izdvojeno još novca. U sklopu mjera pomoći privredi zbog korona virusa danas je usvojena i odluka o komunalnim taksama kojom su gradski preduzetnici, koji za poslovanje koriste javne površine (postavljanje ljetnih bašti, izlaganje robe, kiosci, tezge itd), oslobođeni plaćanja takse u potpunosti, za period od marta do juna – naglasio je Mićić.
Što se tiče kadrovskih promjena u Gradskoj upravi Gradonačelnik je istakao da je oko tog pitanja postignut dogovor unutar skupštinske većine.
- Na današnjoj sjednici imenovaćemo nove načelnike i direktore pojedi​n​ih javih preduzeća i ustanova, a očekujem da ta tačka dnevnog reda protekne bez problema, u skladu sa ranije postignutim sporazumom između SDS Semberija i SNSD-a – izrazio je Mićić svoja očekivanja.