Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sjetva u Semberiji uspješno realizovana, zasijano više od planiranog



Ovog proljeća na području Semberije sjetva je uspješno privedena kraju. Zasijano je više od planiranih 32.652 hektara zemljišta, izjavio je Mladen Savić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.
Pandemija korona virusa nije uticala na pripremu i realizaciju proljetne sjetve, čak, naprotiv, kao da je to bio dodatni motiv za poljoprivredne proizvođače, da proizvedu više od planiranog. Naruku im je išla i niža cijena dizel goriva, zbog niže cijene energenata na tržištu.
- Najviše sjetvenih površina, kao i svake godine, zasijano je kukuruzom. Bilo je planirano da se zasije 26.037 hektara kukuruzom, 1.365 hektara industrijskim biljem, 3.950 hektara povrćem i 1.300 hektara krmnim biljem. Za sjetvu je već u januaru bilo obezbijeđeno dovoljno repromaterijala, kvalitetnog sjemena, vještačkog đubriva i zaštitnih hemijskih sredstava - kaže Savić, ističući da je jesenas zasijano ukupno 15.148 hektara u Semberiji, od čega je pod pšenicom 11.600 hektara, pod ječmom  2.700 hektara, dok je ostatak sjetvenih površina zasijan uljanom repicom, krmnim biljem i drugim poljoprivrednim kulturama.
Prema njegovim riječima, još uvijek je nepoznanica koliko će se površina naći pod duvanom, ali se pretpostavlja da će to biti na prošlogodišnjem nivou. Poljoprivrednici se nadaju i nešto većoj količini padavina u maju, što bi doprinijelo bržem razvoju biljaka.
 
Izvor: Semberske novine
Foto: Internet