Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

REALIZACIJA PROJEKATA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U BIJELjINI



​Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je razgovarao sa predstavnikom Razvojnog fonda Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH Sinišom Ubiparipovićem o realizaciji Sporazuma o finansiranju, kojim je predviđena saradnja na realizaciji projekta posvećenog unapređenju energetske efikasnosti u gradu Bijeljina. Sporazumom je predviđeno da za finansiranje projektnih aktivnosti Grad obezbijedi 2.480.000 konvertibilnih maraka, a UNDP 465.000 KM.
Sastanak je bio nastavak saradnje na realizaciji ovog Sporazuma, u čijem cilju je Grad Bijeljina uplatio 2.000.000 KM za zamjenu postojećih sijalica savremenim LED sijalicama na dijelu javne rasvjete, za šta će javnu nabavku sprovesti UNDP.

Pored rekonstrukcije dijela javne rasvjete, ovim dokumentom je predviđena i priprema nacrta i finalne verzije strategije podsticajnih mjera za sektor malih i srednjih preduzeća, nabavka opreme za sportske, obrazovne i kulturne ustanove na području grada Bijeljina, pilot projekat unapređenja energetske efikasnosti u rezidencijalnom sektoru na području grada Bijeljina (zamjena kotlova na fosilna goriva i zamjena starih fasada), izrada studije zamjene kotla na ugalj u Gradskoj toplani u gasni ili kotao na bio-masu, priprema nacrta i finalne verzije studije upravljanja otpadom, zelene logističke šeme, ozelenjavanje grada višegodišnjim zasadima i izrada studije ozelenjavanja grada Bijeljina kroz izgradnju novih parkovskih površina.

U skladu sa Agendom 2030, ovo je jedan od sporazuma koji treba da Bijeljinu postavi na put zelenog razvoja. Ovo je dio napora Grada Bijeljina da unaprijedi stanje životne sredine u lokalnoj zajednici, ali i da ostvari jeftiniju i efikasniju potrošnju energije.