Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Podrška Privredne komore izvođenju stručne nastave



Područna privredna komora Bijeljina je organizovala završni događaj projekta „Unapređenje i izvođenje praktične nastave za deficitarna zanimanja“ koji je sprovela Područna privredna Komora Bijeljina, s ciljem što bolje afirmacije traženih stručnih zanimanja i kvalitetnijih uslova za izvođenje praktične nastave u srednjim školama.

Privredna društva imaju sve veće izazove u zadržavanju radnika i zapošljavanju nove kvalifikovane radne snage, time je Projekat od velikog značaja i predstavlja direktnu pomoć srednjoškolskim centrima kroz afirmaciju obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja i unapređenje izvođenja praktične nastave na prostoru djelovanja Područne privredne komore Bijeljina, zajednički je zaključak predstavnika Privredne komore i srednjih škola koje su učestvovale u projektu.

Predsjednik Područne privredne Komore, Stevo Savić, istakao je da se Republika Srpska suočava sa problemom nedostatka stručnih kadrova, odnosno, određenih zanimanja koja su potrebna privredi. Međutim, društvena zajednica je konačno prepoznala problem, te je došlo do izmjene Zakona o srednjem obrazovanju.
- Imali smo potpunu neusklađenost između ponude i potražnje na tržištu rada. Takođe, postojala je potreba i za unapređenjem procesa dualnog obrazovanja. Područna privredna Komora je učinila dodatan napor da iz vlastitih prihoda izdvoji dio novca koji je usmjeren u pružanje podrške našim srednjim školama i nabavku određenih pomagala i artikala koji su njima neophodni za kvalitetnije obavljanje praktične nastave - rekao je Savić, izrazivši nadu da će na ovaj način podstaći i druge da pomognu školama da opreme svoje kabinete i da kvalitetnije izvode praktičnu nastavu.

Direktor Područne privredne Komore Bijeljina Slavica Marković kaže da na ovaj način žele pokažu mladima da društvo brine o njima i obezbjeđuje im bolje uslove za obavljanje praktične nastave, kako bi nakon završetka školovanja kvalitetno obavljali posao u privrednim društvima.
- Privredna komora je prepoznala ove probleme i, u skladu sa Zakonom, mi smo osnovali centar za dualno obrazovanje u Privrednoj komori i sprovodimo niz aktivnosti da bismo unaprijedili obrazovanje, kako bi djeca koja završe školu bila što pripremljenija za rad u našim privrednim društvima - naglašava Marković.

Zahvaljujući ovom projektu, deset srednjih škola je dobilo opremu za opremanje kabineta za praktičnu nastavu i potrošni materijal, a među njima su i Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine i Srednja stručna škola iz Janje.
Direktor TŠ „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini Milenko Maksimović ističe da se u ovoj školi učenici školuju za deficitarna zanimanja na trogodišnjim smjerovima i, kao pozitivnu činjenicu dodaje da mnogi svršeni osnovci rado biraju ovu školu za svoje dalje obrazovanje.
- U našoj školi obrazujemo učenike za dobra i atraktivna zanimanja u metalskoj, elektro-tehničkoj, drvnoj i saobraćajnoj struci, u okviru trogodišnjih stručnih smjerova, za koja možemo reći da su sva deficitarna, jer tržište rada, kako na lokalnom, tako i širem nivou, iskazuje potrebu upravo za svim zanimanjima - ocijenio je Maksimović.