Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Planovi rada Odsjeka

Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije (u daljem tekstu: Odsjek za LER i EI) je organizaciona jedinica koja je do februara 2018. godine djelovala u okviru Kabineta Gradonačelnika, a od februara iste godine funkcioniše kao samostalni Odsjek i po svom opisu poslova najbliži je djelokrugu rada Jedinice za upravljanje razvojem. Ovo je krovna organizaciona jedinica koja koordinira planiranje i realizaciju projekata i stoga aktivno sarađuje sa svim odjeljenjima u okviru Gradske uprave Grada Bijeljina i zadužena je za vođenje procesa identifikacije projekata, njihovu pripremu i realizaciju. Jedan od značajnih zadataka Odsjeka za LER i EI jeste i okupljanje svih bitnih aktera u zajednici i saradnja sa njima, kao i uspostavljanje i vođenje javno-privatnog dijaloga.
 
Takođe, Odsjek za LER i EI zadužen je za projekte modernizacije lokalne samouprave, putem uvođenja elektronske uprave i kvalitetnih usluga za građane i poslovni sektor, kao i sprovođenje brojnih projekata i mjera koje se odnose na unapređenje ekonomskog, društvenog i kulturnog života. Specifična zaduženja obuhvataju i brigu o projektima koji se odnose na energetsku efikasnost. Sve navedeno objašnjava i raznovrsnost projekata kojima se bavi Odsjek za LER i EI.
 
Kao što i sam naziv kaže, ovaj Odsjek zadužen je za praćenje procesa EU integracija, uključujući predstavljanje potencijala, dostignuća Grada i saradnju sa donatorima, koordinaciju rada sa njima, pripremu, kandidovanje projektnih prijedloga relevantnim međunarodnim donatorima i EU predpristupnim fondovima (IPA), kao i implementaciju projekata od značaja za razvoj Grada. Odsjek ima mlade i izuzetno kompetentne ljudske resurse, sa odličnim poznavanjem rada na računaru i engleskog jezika, koji su u potpunosti sposobni da pišu projektne prijedloge, kojima kontinuirano i uspješno konkurišu za sredstva iz međunarodnih fondova.
 
Odsjek je direktno zadužen za sprovođenje projekata i mjera iz Strategije razvoja, kao i za uspostavljanje određenih strateških dokumenata: Plan održive urbane mobilnosti i Akcioni plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, u koordinaciji aktivnosti sa svim relevantnim odjeljenjima i eksternim partnerima.